THE TREE TOP WALK

The Tree Top Walk adalah hutan jambatan gantung yang terpanjang dengan panjang 925 meter dan ketinggian 26 meter ke atas dari paras lantai hutan pada titik tertinggi. Laluan jambatan tersebut mengikuti bentuk segi empat tepat dan melintasi sungai dua kali. Dari Sungai Batu ke Taman Rekreasi Sungai Sedim adalah sejauh 30.6km dengan mengambil masa selama 32 minit.

Ia mengambil masa 14 bulan untuk membina dan telah siap pada bulan Mac 2005. Ia adalah struktur yang besar dilakukan dengan keluli pilon dan kekuda yang bersama-sama berat yang besar 422.214 kg menurut notis di pejabat tiket.

 

HUTAN LIPUR SUNGAI SEDIM

Kawasan peranginan yang terletak di Karangan, Kulim yang terletak kira-kira 30.6km dengan perjalanan yang mengambil masa selama 32 minit dari Mukim Sungai Batu ke Hutan Lipur Sungai Sedim, Karangan, Kulim.

Tempat perkelahan ini sering menjadi tumpuan ramai sama ada penduduk tempatan dan juga yang datang dari luar terutamanya pada hujung minggu. Terdapat juga para pelajar dan persatuan yang mengadakan perkhemahan di sini. Antara kemudahan yang disediakan di sini termasuklah tandas, bilik persalinan, gerai makanan, tempat berehat/makan, surau dan tempat letak kenderaan yang luas.

Para pengunjung pasti akan terpesona dengan pemandangan alam sekeliling yang hijau, air terjun yang jernih dan sejuk. Selamat berkunjung ke Hutan Lipur Sungai Sedim, Karangan, Kulim.

       

Untuk paparan selanjutnya sila klik DI SINI